Uvařte vodu v injekční stříkačce

Pomůcky:
asistence rodičů (chce to sílu na vytažení pístu)
injekční stříkačka bez jehly
vlažná voda

Už jste někdy viděli vařící se vodu, do které byste si mohli bezpečně sáhnout? Tak se pojďte kouknout a hned si ji taky sami vyrobte!

Var za sníženého tlaku mohou pozorovat horolezci ve vysokých horách. Na Mount Everestu se voda vaří uz asi při 70 °C. Když se voda začne vařit, tak i když ji budete dál zahřívat, už neporoste její teplota. Vaření v takto “studené” vodě buď probíhá hodně dlouho a nebo se v ní nedá vařit vůbec. Čaj, který k louhování potřebuje vroucí vodu o teplotě 100 °C, se správně nevylouhuje. Vaječný bílek, který k uvaření “na tvrdo” potřebuje asi 80 °C úplně neztuhne. 

V běžném životě se v některých domácnostech využívá naopak vaření za vyššího tlaku, než je běžný tlak, ve kterém žijeme. A to v tlakovém hrnci. Možná ho znáte pod názvem “papiňák” (jmenuje se podle svého konstruktéra, Denise Papina). V něm se jídla vaří díky většímu tlaku rychleji. Tím, že se tlak v hrnci zvýší, může vystoupat teplota vody na vyšší hodnotu, než na běžných 100 °C. Při vyšší teplotě se chemické děje v jídle odehrávají rychleji a potraviny jsou tak dříve připravené k jídlu.

Přijďte nám do FB skupiny Žiju fyzikou povědět, jak jste si pokus užili!